10.4.2017 – Kanadan terveiset arvon saluslaiset!

Olen siis toisen vuoden hoitotieteen opiskelija ja tämän kevään nauttinut vaihto-opinnoista täällä Québecin Lennoxvillessä. Haku vaihto-opintoihin piti tehdä jo opintojen alussa, eli syksyllä 2015, mutta sain vahvistuksen tänne lähdöstä vasta viime lokakuussa. Kahden kuukauden aikana sitten järjestin asunnon, lennot ja paperiasiat kuntoon. Lähtö oli 6.1. ja koulu alkoi seuraavalla viikolla.

Opiskelen Bishop’sin yliopistossa, joka on noin 2000 opiskelijan undergraduate-tason opintoja tarjoava englanninkielinen yliopisto täällä muuten ranskankielisellä alueella. Yliopisto on siis PIENI, mutta toisaalta vaihto-opiskelijalle siinä mielessä sopiva, että opettajat ovat tulleet tutuiksi ja samat naamat tuntuvat tulevan vastaan niin kaduilla, pubeissa kuin koulullakin.

Yliopisto-opinnot ovat täällä ovat erittäin koulumaisesti järjestetty ja myös tiukasti aikataulutettu. Luentoja on joka viikko niin, että itse yliopistolla neljänä päivänä viikossa. Läsnäolopakkoa ei ole, mutta luennoilla osallistumisella voi vaikuttaa omaan arvosanaan. Taso vaikuttaa helpommalta kuin mihin kotona on totuttu, asioiden ulkoa osaaminen on täällä arvossaan eikä tiedon soveltamista juuri mitata. Osakokeita järjestetään kahdesta neljään lukukaudessa, lisäksi meillä on lopputentit. Olen täällä joutunut pänttäämään tentteihin enemmän kuin aikoihin. Vaikka kokeiden taso ei ole kovin vaikea, kielen puolesta joudun kuitenkin aina tekemään vähän enemmän töitä.

kanadayliopisto
Bishop’sin yliopisto 

Yleisesti ottaen kevät on mennyt tosi nopeasti. Arki täällä pikkukylällä sujuu leppoisasti koulua käyden, urheillen ja välillä pubissa istuen. Ihan hirveästi aktiviteetteja yliopistolla ei ole tarjota. Kansainvälisten opiskelijoiden klubi on järjestänyt joitakin päiväretkiä pitkin lukukautta. Koulu on tietysti vienyt jonkun verran aikaa, mutta ei onneksi liikaa eli reissuillekin on päästy. Helmikuussa meillä oli lukuviikko, eli viikon opetukseton jakso, jolloin kävin laskettelemassa upeassa Tremblantin laskettelukeskuksessa. Lisäksi olen viettänyt viikonloppuja Quebecissa, Montrealissa ja Ottawassa. Tulossa on vielä reissut Torontoon ja länsirannikolle Vancouveriin.

anna1

anna2

Maisteritason opintoja ei pysty käsittääkseni suorittamaan missään Tampereen yliopiston vaihtokohteessa Pohjois-Amerikassa. Lisäksi yksikään vaihtoyliopisto tällä mantereella ei tarjonnut hoitotieteen opintoja, joten kurssien valinnoissa on pitänyt vähän soveltaa. Päädyin siis itse suorittamaan kursseja sieltä täältä, kattaukseen kuuluu mm. ranskaa ja englantia, sosiologiaa ja hallintotieteitä. Lisäksi olen tehnyt yhden verkkokurssin Tampereelle ja tarkoituksena on tehdä vielä toinen verkkokurssi kotiin ennen toukokuuta. Alustavasti on puhuttu, että saisin projektityön hyväksiluettua vaihto-opinnoilla, mikä olisi tietysti tosi hienoa opintojen etenemisen kannalta. En jäisi näin muista samaan aikaan aloittaneista jälkeen kuin ainoastaan työharjoittelun osalta.

Hain vaihtoon Pohjois-Amerikkaan, koska halusin päästä puhumaan englantia natiivien kanssa enkä halunnut jäädä Eurooppaan. Olen tyytyväinen valintaani ja kevääseen täällä Kanadassa. Luonto on tosi kaunista, ihmiset ystävällisiä ja mielenkiintoisia matkakohteita riittää. Tampereen yliopistosta arvostan tämän kevään jälkeen erityisesti joustavuutta opintojen suorittamisten suhteen sekä huippuja opiskelukavereita, joihin voi luottaa sataprosenttisesti ryhmätöitä tehdessä!!! (vähän on saattanut hermo mennä eräässä ryhmätyössä). Toisaalta täällä on hienoa välittömät suhteet opiskelijoiden ja opettajien välillä sekä paikallisten opiskelijoiden suvereenit esiintymis- ja puhetaidot.

Kävin AMK-opintojen aikanakin vaihdossa ja kursseilla ulkomailla, ja tiesin, että halusin lähteä reissuun myös yliopistossa. Vaikka kurssien sovellettavuus kotiin on huono, kyllä näillä matkoilla aina oppii jotain itsestään ja elämästä. Jos mietitte vaihto-opintojen tekemistä, kannattaa tutustua perin pohjin vaihtoyliopiston opintotarjontaan ja neuvotella sitten omien opettajien kanssa ennen lähtöä hyväksilukuasiat ym. selviksi. En olisi kuvitellut saavani pakollisia opintoja hyväksiluettua, mutta tämä tuntui kuitenkin järjestyvän Tampereelle, mikä oli tietysti huippu yllätys! Vaihto-opiskelu on superhelppo ja mukava tapa nähdä maailma, oppia kieltä ja saada uusia ystäviä, joten suosittelen!

Ihanaa kevättä kaikille siellä Tampereella! Toivottavasti toipuminen vuosijuhlista on sujunut ongelmitta ja saatte nyt kerättyä riittävästi virtaa vappua varten! Syksyllä tavataan laadullisten ja määrällisten tutkimusmenetelmien kursseilla sitten J Ja lähettäkää ihmeessä kysymyksiä ja kommentteja, jos tulee jotain mieleen.

See you,

Anna

anna3

Leave a Reply

Your email address will not be published.