24.9.2018 Tampere3 tulee! … Miten se liittyy terveystieteisiin?

Tampere3:sta ja uudesta yliopistosta on puhuttu ja kirjoitettu jo pitkän aikaa ja monella varmasti on mennyt muutamia Tampere3:een liittyviä uutisia ohi ja yli ymmärryksen. Ei hätää, niin meillä kaikilla on. Onneksi Tampere3:lla on oma omistautunut tiiminsä ja esimerkiksi Tamyn päästä löytyy paljon aktiivista ja innokasta väkeä pitämään meidät muut ajan tasalla. Vuoden vaihteessa kaikki suunnittelu kuitenkin alkaa lopultakin konkretisoitua, kun Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto yhdistyvät 1.1.2019 Tampereen yliopisto -nimiseksi yliopistoksi. Tuleva uusi yliopisto harjoittaa myös ammattikorkeakoulutoimintaa TAMK:n pääomistajana. Tampere3 on siis valmistelunimi tälle uuden yliopiston muodostamiselle. Uudessa Tampereen yliopistossa keskeisimpiä teemoja ovat talous, tekniikka, terveys (oujee!) ja yhteiskunta.

 

Koko tämän pitkän suunnittelu- ja valmisteluprosessin aikana moni on varmasti lukenut niin innostavia kuin kummastusta ja huolta herättäviä uutisia Tampere3:sta. On laadittu tutkintosääntöä ja viilattu johtosääntöä, pohdittu tiedekuntajakoa ja sen aiheuttamia tunnemylläköitä, suunniteltu korkeakoulutuksen visiota ja uutta logoa, tehty nimityksiä hallituksen jäsenistöstä ja konsistorin puheenjohtajasta, toisinaan huumorilla kummasteltu Tampere3 -uudistuksen johtajan vaihtuvuuksia ja kaiken ohessa pohdittu luottamuksen ja osallisuuden rakentamista yliopistolla. Toisin sanoen paljon on ehtinyt tapahtua tämän hankkeen parissa – ei siis ihme, että itse kullakin saattaa muutama asia mennä ohi eikä kaikki uudistukset tunnu koskettavan omaa opiskeluarkea. Myös kopojen parissa on toisinaan pudottu Tampere3:en kelkasta, mutta pikkuhiljaa kyytiin on aina hypätty takaisin.

 

Mikäli Tampere3 kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti käydä lueskelemassa sen valmistelusta ja ajankohtaisista asioista Tampere3:n kotisivuilta https://www.tampere3.fi/, seurata tapahtumia mediasta tai vaikkapa Tamyn kotisivuilta https://tamy.fi/.

 

Mitä kaikki kuitenkin tarkoittaa meidän terveystieteilijöiden näkökulmasta? Mikä muuttuu ja kuinka muutokset vaikuttavat omaan koulutukseemme, tutkimukseemme ja työelämälähtökohtiimme? Terveystieteiden kannalta on hyvä, että tiedekuntauudistuksessa pysyimme yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa. Tiedekuntajaosta päätettäessä myös Salus otti vahvasti kantaa ja kommentoi näkemystään terveystieteiden kuulumisesta yhteiskuntatieteiden tiedekuntaan. Terveystieteet ovat olennainen osa ajankohtaisten yhteiskunnallisten ilmiöiden ja haasteiden ratkaisemisessa ja yhteiskunnallinen suuntautuminen, näkyvyys ja vaikuttaminen ovat tärkeä osa terveystieteiden identiteettiä. Näin ollen on meidän terveystieteilijöiden kannalta erinomaisen hienoa, että terveys ja yhteiskunta ovat osana uuden yliopiston johtotähtiä ja pääteemoja. Uuden yliopiston tarkoituksena on myös lisätä yhteistyötä ja yhteisiä näkemyksiä eri oppialojen välillä niin tiedekuntien välillä kuin niiden sisällä ja myös luoda entistä helpommin työelämäkontakteja.

 

Terveystieteiden kannalta on hyvä, että monialaiset opinnot esimerkiksi talouden, kansainvälisyyden, yrittäjyyden, johtamisen, kestävän kehityksen, sosiaalipolitiikan, yhteiskuntatutkimuksen ja teknologian jne. alueilta lähentyvät toinen toisiaan ja näin mahdollistetaan entistä monipuolisempi näkemys erilaisista ilmiöistä. Kaikille opiskelijoille onkin avautumassa ns. Sote -opintojen kurssitarjotin – wau! Sote-kokonaisuudessa huomioidaan hyvinvointialojen johtaminen, kehittäminen, asiakastyö ja hyvinvointiteknologia esimerkiksi projektiopintojen avulla. Aivan erillinen Sote -opintojen kokonaisuus tuo ansaittua näkyvyyttä ja merkitystä myös terveystieteille. Voisiko jopa sanoa, että terveyden ja hyvinvoinnin monipuolinen asiantuntijaosaaminen on nähty tärkeäksi tulevaisuuden osaamisvaatimusten ja työelämän haasteiden näkökulmasta? Toivottavasti kokonaisuus tulee toimimaan halutulla tavalla käytännössä. Tästä kannattaa käydä lukemassa lisää täältä:

https://www.tampere3.fi/uutiset/338/hyvinvointialojen_yhteiseen_kurssitarjottimeen_on_koottu_eri_alojen_asiantuntijoita_yhdistavaa_osaamista

 

Pitkälle ollaan siis tultu Tapere3:n parissa. Nähtäväksi jää, kuinka suunnitelmat ja tavoitteet todellisuudessa konkretisoituvat vuoden vaihteen jälkeen. Nyt syksyllä on kuitenkin vielä muutama tärkeä välietappi uuden yliopiston suhteen meidän opiskelijoiden näkökulmasta käsin, nimittäin uuden yhdistyneen ylioppilaskunnan edustajistovaalit ja hallopedihaut. Edustajistovaaleissa äänensä voi käydä antamassa 24.9. – 26.9.2018 ajalla ja se kannattaa tehdä, vaikkei ihan niin täysillä olisikaan Tampere3:n hurmoksessa mukana 😉 Samoin kannattaa käydä hakemassa opiskelijaedustajaksi uuden yliopiston tiedekuntaneuvostoon. Tiedekuntaneuvostoissa käsitellään muun muassa tutkinto-ohjelmien opetussuunnitelmia, opiskelijavalintoja sekä tiedekunnan tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen kokonaisuutta. Opiskelijaedustajana tiedekuntaneuvostossa ollaan aitiopaikalla seuraamassa ja vaikuttamassa tiedekunnan toimintaan. Kannattaa siis hakea mukaan! Hallopedihaut uuden yliopiston tiedekuntaneuvostoihin ja muihin hallinnon toimielimiin ovat auki 7.10.2018 asti. Lisätietoja hallopedihauista saat täältä: http://tampereenylioppilaskunta.fi/hallopediksi/

Toivotan kopoilevaa syksyä ja opiskelun intoa kaikille!

T. Salusin kopovastaava Mira :)