6.10.2017 Vaihtoblogi Hollannista

Moi ihanat Saluslaiset ja syysterkut vaihtoblogin muodossa! 

Syksy on lähtenyt hurjaa vauhtia käyntiin, samoin opinnot ja opiskelijatapahtumat. Palataan kuitenkin hieman ajassa taaksepäin viime lukukauteen, jonka vietimme hieman toisenlaisissa maisemissa Maastrichtissa, Hollannissa. Fiilikset kotiinpaluusta ja vaihdon päättymisestä vaihtelivat helpotuksen ja haikeuden välillä ja välillä ajatukset palaavat Maastrichtin maisemiin. Tässä blogissa siis hyppäys meidän vaihdossa vietetyn puolivuotisen pariin!  

maasjoenranta
Maas- joen rannalla 

Melkein alusta asti oli selvää, että kun kerran vaihtoon lähdetään, niin yritetään päästä samaan kohteeseen ja Maastricht vaikutti kummankin mielestä hyvältä valinnalta. Maastrichtin yliopistoa arvostetaan sekä Hollannissa että muualla Euroopassa. Vaikka monelta taholta usein toitotetaan, että vaihtoon lähdetään yksin, ei kumpikaan meistä kadu hetkeäkään, että me lähdimme yhdessä. Jälkeenpäin ajatellen tämä oli erittäin onnistunut valinta, sillä vieraassa kaupungissa ja maassa oli sekä joku aina tukemassa ja auttamassa, että jakamassa ilonhetket ja kohokohdat. 

Vaihto antoi kasan uusia kokemuksia ja ystäviä. Matkustelimme myös aina mahdollisuuksien mukaan Hollannin sisällä, naapurimaissa ja vähän kauempanakin. Maastrichtin hyvä sijainti mahdollisti nopeankin matkustelun esimerkiksi päiväreissulle. Erityisesti Belgiassa matkustaminen oli tosi halpaa. Opiskelija-alennuksia ei ulkomailla ole samalla tavalla kuten Suomessa, mutta ryhmälipuilla junalla matkustaminen oli tosi halpaa, esimerkiksi Maastricht-Amsterdam meno-paluu maksoi vain 7 euroa.  

Onnistuimme yhdistämään opiskelun ja matkustelun taitavasti, sillä eräänä kevään ensimmäisistä lämpimistä päivistä istuimme Eiffel-tornin juurella ja luimme muistiinpanoja tuberkuloosista ja geneettisestä neuvonnasta! 

kukka1

kukka2
Keukenhofin tulppaaneja ihastelemassa.

Vaikka vaihdossa usein ollaan ollaan jonkinlaisessa “vaihtarikuplassa”, tutustuimme koulussa tuutori-ryhmissä myös hollantilaisiin opiskelijoihin. Asuimme opiskelija-asunnossa, 25 vaihtarin kanssa samassa kerroksessa. Ihmisiä oli niin Intiasta, Englannista, Pakistanista, Kiinasta, Perusta, Saksasta, Venäjältä kuin Italiastakin. Kaikilla oli oma huone ja vessa, mutta jaoimme keittiön. Ruokailurytmit olivat onneksi hieman erilaiset, sillä keittiöitä oli vain yksi ja sekin hyvin pieni. Suomalaiset söivät lounaan, kun perulaiset söivät aamupalaa. Suomalaiset kokkasivat päivällistä, kun intialaiset vasta heräilivät. Grillasimme yhdessä muutamia kertoja ja kokoonnuimme international dinnerille maistellen jokaisen maan ruokia. Erityisen paljon kehuja sai suomalainen pannari!  

Maastricht on kaunis pieni kaupunki, joka ei kuitenkaan tunnu pieneltä. Shoppailumahdollisuudet olivat erityisen hyvät! 😉 Pyörällä pääsee kulkemaan kaikkialle ja pyöräily on tehty Hollannissa todella helpoksi. Pyörätiet ja liikennesäännöt, joita kaikki noudattivat, takasivat hyvät kyydit. Asuntomme oli hiukan kaupungin laidalla ja parin askeleen kävelymatkan päästä aukesivat hyvät lenkkimaisemat peltojen, lehmien, lampaiden, hevosten ja ponien keskellä. Pyöräretket Belgian puolelle ja Hollannin, Saksan ja Belgian kohtauspisteeseen olivat mieleenpainuvia. 

Vaihtomme ajankohtaan keväälle osuivat myös kansalliset juhlapyhät, kuten karnevaalit ja King’s day. Karnevaaleja juhlittiin helmikuussa monta päivää niin Hollannin kuin Saksankin puolella. Koko Maastrichtin kaupunki heräsi eloon ja juhli päiväkausia mitä hienoimmissa asuissa koko perheen voimin. Itsekin osallistuimme muutamana päivänä juhlintoihin, jotka muistuttivat hieman Suomen vappua, joka muutoin jäi vaihdon vuoksi väliin. King’s day eli kuninkaan syntymäpäivää juhlitaan huhtikuussa. Sen vietimme kansallisväreihin sonnustautuneina Amsterdamissa, jonka kanavat ja kadut olivat täynnä innokkaita juhlijoita.  

 

karnevaalit
Karnevaalien juhlintaa 

 

kotikatu
Kotikatu ja +35 astetta hellettä 

 

kumiankka
Duck race Maastricht – nopein kumiankka voittakoon! 

Terveystieteiden opiskelu Maastrichtin yliopistossa 

Terveystieteiden opiskelu Maastrichtin yliopistossa oli mielenkiintoista, mutta haastavaa. Opetusmenetelmänä käytettiin Tampereenkin yliopistosta tuttua problem based learning- metodia, joka tarkoitti viikoittaisia tutor-sessioita, joissa keskusteltiin lukemien artikkelien perusteella eri teemoista puheenjohtajan johdolla ja sihteerin avustuksella. Tämän lisäksi opetukseen kuului luentoja ja toki rutkasti itsenäistä opiskelua. Joka kurssin yhteydessä pidettiin myös practical-osio, jossa harjoiteltiin käytännön taitoja niin asiakkaiden kohtaamista kuin epidemiologisia laskujakin. Opetukseen sisältyi myös opintokäyntejä muun muassa tutkimuskeskuksessa turvapaikanhakijoiden keskuksessa. Opetus ja opiskelu Maastrichtissa oli siis todella monipuolista, mutta osoittautui myös rankaksi. Tulikin yllätyksenä, kuinka paljon tehtävää yliopistossa todella vaadittiin verrattuna Suomessa totuttuun, joten pelkkää biletystä tai matkustelua ei vaihtomme ollut. Jos joku siis miettii Maastrichtin yliopistoa kohteena, on hyvä panna tämä mieleen. 

Vaihdon hyödyt opiskelujen, työelämän ja tulevaisuuden kannalta 

Vaihto oli erityisen hieno kokemus myös muun opiskelun ja tulevan työelämän kannalta. Opiskelu Tampereella sai uutta perspektiiviä Maastrichtin kokemuksen myötä. Opimme arvostamaan oman yliopiston toimivuutta ja tuttuja käytäntöjä, mukavaa ilmapiiriä sekä läheistä kontaktia opettajien ja opiskelijoiden välillä. Opiskelu Tampereen yliopistossa ei kenties tunnukaan enää niin työläältä Maastrichtin kokemuksien jälkeen. Kielitaito oli myös yksi asia, jota kumpikin meistä halusi kohentaa vaihdon aikana ja siinä voimme todeta onnistuneemme. Kun opiskelu ja kaikki kanssakäyminen tapahtui englanniksi, oppi sitä kommunikoimaan, vaikka mistä akateemisista aiheista kuin kirjoittaa tieteellistä tekstiäkin englanniksi. Ennen kaikkea rohkeus käyttää vierasta kieltä kasvoi aivan huimasti, eikä pienet virheet tai väärinlausuminen enää pelota.  

Työelämän kannalta vaihto antoi kokemusta kansainvälisestä ilmapiiristä, työskentelystä erilaisissa tiimeissä ja ennen kaikkea rohkeutta tuoda esiin omia mielipiteitä. Tulevaisuuden työelämän näkymät ovat entistä avoimemmat nyt myös kansainväliseen suuntaan paitsi parantuneen kielitaidon, mutta myös verkostoitumisen ja monikulttuurisen tietotaidon kehittymisen myötä. Ammatillinen itsetuntokin on saanut aikamoisen kohotuksen vaihdon myötä. Enää ei hermostuta tuoda esiin omia mielipiteitä tai esiintyä suuremmankin yleisön edessä samoin kuin ennen.  

Ylipäätään vaihto oli hyvin kasvattava kokemus, joka osui kohdaltamme juuri oikeaan saumaan. Kolmannen vuoden kevät oli aikaa, jolloin kanditutkinnon kurssit oli lähes haalittu kasaan ja oli aika ottaa perspektiiviä asioihin hieman erilaisessa ympäristössä. Tuo kyseinen puolivuotinen myös herätti siihen, että kaikki on lopulta itsestä kiinni ja oman motivaation ja ahkeruuden myötä voi saavuttaa mitä tahansa. Luottamus myös omaan akateemiseen tulevaisuuteen vahvistui ja into ja ylpeys terveystieteitä kohtaa kasvoi. Kaiken kaikkiaan lukuvuosi Maastrichtin yliopistossa oli kaivattu raikas tuulahdus omiin opintoihin ja opiskeluun Tampereen yliopistossa.  

Tampereen yliopisto vs. Maastrichtin yliopisto 

Tampereen ja Maastrichtin yliopistoilla löytyy yhtäläisyyksiä kuin erojakin. Maastrichtin yliopisto on Tampereen yliopistoon verrattuna nuori yliopisto, joka kasvaa edelleen. Se on jopa listattu maailman parhaimpien nuorten yliopistojen joukkoon. Tampereen yliopisto sen sijaan edustaa vanhempaa ja perinteisempää linjaa, jonka huomaa myös opetustavoissa. Maastricht on todella kansainvälinen paikka ja yliopiston opiskelijoistakin jo yli puolet tulevat ulkomailta ja englannin kieltä kuulee jopa hollantia enemmän, mikä on suuri ero Tampereeseen verrattuna. Yliopistot ovat kooltaan samankaltaisia, mutta sisällöltään ja painopisteiltään toisistaan hyvinkin poikkeavia. Juurikin tämän takia Maastrichtissa vietetty puolivuotinen toi mukavaa vaihtelua arkeen Tampereella ja myös päinvastoin kotiin Tampereelle oli ihana palata tuttujen rutiinien pariin.

pyörä
Paras kulkupeli oli pyörä – niin kaikkien muidenkin mielestä
 

 

porukkaa
ISN Maastrichtin järjestämällä reissulla Amsterdamissa Kuninkaanpäivän kunniaksi 

Vinkkejä vaihtoa harkitseville  

Vaihtoon lähteminen kannattaa ehdottomasti ja voimme lämmöllä suositella sitä kokemusta ihan jokaiselle! Vaikka välillä opiskelun tuntui vievän voimat, oli mahtavat uudet kokemukset, matkustelu, uudet ystävät ja koko ulkomailla asuminen sen kaiken arvoista. Maastricht on ihana kaupunki täynnä kansainvälistä tunnelmaa, ja mikä parasta sieltä oli helppo matkustaa ympäri Eurooppaa, joka olikin yksi ajatuksistamme vaihtoon lähtiessä. 

Haluamme korostaa reipasta ja avointa mieltä vaihtoon lähteville! Tärkeintä eivät ole kerätyt opintopisteet, vaan uudet mahtavat kokemukset ulkomailla vietetystä ajasta. Vaihto on myös hyvää aikaa matkustelulle, joten suosittelemme ottamaan kaiken ilon irti tästä mahdollisuudesta. Myös oma aktiivisuus kannattaa, sillä on loppukädessä itsestäsi kiinni, minne päin maailmaa haluat lähteä ja millaisen vaihtokokemuksen itsellesi luoda. Vaihto todella on arvokas kokemus, josta saa varmasti paljon irti.  

Tampereen yliopisto järjestää vuosittain vaihdosta kiinnostuneille infoja, joista seuraava onkin nyt syksyllä 10.10. Klo 14-17, Päätalolla, luentosali C6. Siellä käydään läpi tarkemmin vaihtohakuun liittyviä asioita, joten jos yhtään kiinnostaa, suosittelemme piipahtamaan siellä. Haku lukuvuonna 2018-2019 vaihtoon aikoville alkaa myös samaisena päivänä. 

misut

Nähdään tapahtumissa ja mahtavaa syksyä toivotellen,
Hilla Ristimäki & Reetta-Maija Rapo
Kansanterveystiede 

Löydät myös meidän matkakertomukset Tampereenyliopiston sivuilta, joista selviää tarkemmin lukukaudestamme Maastrichtissa 

Leave a Reply

Your email address will not be published.