7.3.2016 Vaihto-oppilaana Hampurissa

Tampereelta Pohjois-Saksaan

Hei! Olen Taru, 28-vuotias terveystieteiden opiskelija Tampereelta. Valmistuin kandiksi hoitotieteestä viime keväänä, ja syksyllä 2015 aloitin maisteriopintoni Erasmus-vaihdossa Hampurissa, Saksassa. Vietän täällä Saksan toisiksi suurimmassa kaupungissa koko lukuvuoden eli palaan Suomeen tulevana kesänä.

Aloin pohtia vaihtoon lähtöä heti aloittaessani yliopiston syksyllä 2013. Olen aiemmalta koulutukseltani suuhygienisti, ja AMK-aikojen jälkeen aina vähän harmitti kun ei tullut lähdettyä vaihtoon. Minulle oli selvää että haluan olla vaihdossa vuoden, joten valmistelut sai aloittaa hyvissä ajoin. Saksa oli minulle maana melko itsestään selvä vaihtoehto, koska olen lukenut saksaa peruskoulussa ja lukiossa yhteensä 8 vuotta ja halusin päästä petraamaan kielitaitoani. Saksani oli kuitenkin aika ruosteessa, ja kävinkin vielä yliopistossa pari kurssia muistia virkistämään.

Kun menin ensimmäisen kerran juttelemaan HES:n KV-koordinaattorille vaihtoajatuksistani, niin selvisi että yksiköllämme on kahdenvälinen vaihtosopimus Hampuriin. Päätökseni oli sillä selvä! Opiskelijoita ei tosin ollut vuosikausiin liikkunut yliopistojen välillä, ja myös HES:n tiedot Hampurista olivat tästä syystä osittain vanhentuneita.

Vaihtojärjestelyt etenivät aika hitaasti, ja olin välillä tosi kärsimätön. On ihan totta, että pitkään vaihtoon tulee alkaa valmistautua hyvissä ajoin, mutta itse vaihtoprosessi tapahtui lähes kokonaan vasta lähtöä edeltävänä lukukautena. Sen sijaan muut asiat kuten työpaikkani ja asuntoni järjestelyt Tampereella, majapaikan saaminen Hampurista ja rahan säästäminen oli hyvä aloittaa ajoissa.

Vaihtoprosessi eteni yliopiston rattaissa varsin jouhevasti, mutta deadlinejen välillä oli hankalaa saada tietoa asioiden etenemisestä. Olinkin säännöllisesti yhteydessä suoraan Hampuriin, jossa oltiin kovasti auttavaisia. Loppukeväästä selvisi, että paikka oli minun! Hain vielä Erasmus-apurahaa, jonka käytännössä saavat kaikki ehdot täyttävät lähtijät. Ennen lähtöä piti suorittaa kielitesti, joka ei kuitenkaan ollut mikään koe vaan lähinnä tilasto Euroopan komissiolle lähtijöiden kielitaidosta (komissio myöntää Erasmus-apurahan).

Hampuri1Saksassa korkeakoulujen duaalijako on aika erilainen kuin Suomessa. Oppilaitokseni on Hamburg University of Applied Sciences, joka nimen puolesta luokiteltaisiin Suomessa AMK:ksi. Oppilaitos on kuitenkin terveystieteiden osalta selkeästi yliopisto, opetus on teoreettista ja täällä voi suorittaa maisterin ja tohtorin tutkinnon. Toisaalta insinöörit ovat myös samassa oppilaitoksessa.

Opiskelu HAW:ssa on ollut antoisaa ja täyttänyt odotukseni. Opettajat ovat osaavia, kurssit mielenkiintoisia ja haastavia. Opettajien ja opiskelijoiden auktoriteettikuilu, joka perinteisesti Saksassa on vahva, ei Hampurissa juurikaan näy. Luennoilla keskustellaan paljon, ja opettajat arvostavat opiskelijoiden kokemuksia ja ajatuksia. Opetusmenetelmät ovat paljolti samanlaiset kuin Suomessa, ryhmätöitä tehdään paljon. Ryhmässäni on noin 25 opiskelijaa ja olemme melkoisen monikansallinen joukko: minä Suomesta, puolet Saksasta, sitten on ihmisiä mm. Pakistanista, Nepalista, Ghanasta, Yhdysvalloista ja Tanskasta. Tämä monikulttuurisuus on ehdottomasti parhaita puolia opiskelussani. Opiskeltavat aineet stemmaavat hyvin HES:n omiin opintoihin: epidemiologiaa, tilastotiedettä, terveystaloustiedettä, johtamisopintoja…

Hampuri ja Saksa Hampuri2ovat vieneet sydämeni täysin. Hampuri on eläväinen, suuri ja kaunis kaupunki, jonka kaupunkikuvaa värittää Saksan suurin satama ja meren läheisyys. Hampurissa on tekemistä vaikka joka illalle, erityisesti kulttuuri ja taide ovat täällä vahvasti esillä. Legendaarinen menokatu Reeperbahn on maineensa veroinen ja meno siellä on aika villiä. Yleinen hintataso on Suomeen nähden hieman edullisempi, erityisesti ruuan ja juoman hinnassa eron huomaa selkeästi.

Miksi sitten kannattaa lähteä vaihtoon, ja erityisesti Hampuriin? Nyt minun oltuani täällä yhteys HES:stä Hampuriin on taas hyvin ”auki”, ja lähteminen on varsin helppoa. Taloudellista tukea saa Erasmus-apurahan ja opintotuen muodossa. Saksaan on helppo sopeutua, ja erityisesti Hampurin englanninkielisessä maisteriohjelmassa ei haittaa, vaikka ei osaisia sanaakaan Saksaa. Uusi kulttuuri, ihana meri, aikainen kevät ja tietysti upeat ihmiset ja kontaktit ovat elämänkokemuksena kullanarvoisia. Lisäksi Hampurista on alle kahden tunnin lento takaisin Suomeen, jos koti-ikävä iskee!

Hampuri3Jos joku asia Saksassa opiskelusta jäi mietityttämään, niin minut saa kiinni osoitteesta vehmasto.taru.m@student.uta.fi

Leave a Reply

Your email address will not be published.