16.1.2017 Elämää Norjassa – Vaihto-oppilaana Trondheimissa syyslukukaudella 2016

eevisnorja1

Vietin syksyn 2016 vaihdossa Norjan teknis-luonnontieteellisessä yliopistossa NTNU:ssa Trondheimissa. Jos vaihto monelle on pitkän ajan takaa kumpuava haave ja unelma, minulle ajatus oli syttynyt hiljalleen vasta viime vuosien aikana. Olin seurannut vierestä monien ystävieni ja läheisteni pidempiä ulkomaanreissuja, enkä ollut kenenkään koskaan kuulleen vaihtoon lähtöään. Myös ajatus ulkomaille lähdöstä ja vieraaseen kulttuuriin ja maahan tutustumisesta tuntui houkuttelevalta, joten päätin ottaa tilaisuuden hyödyksi ja hakeutua reissuun.

Norja hakukohteena oli minulle itsestään selvä, vaikka kuulinkin hakuprosessin aikana jonkun verran yllättyneitä kommentteja kohteestani. Monesti vaihtoon lähdetäänkin naapurimaata kauemmas, ja sain myös Norjassa vastailla useaan otteeseen, miten päädyin lähtemään toiseen Pohjoismaahan. Aiemmat lyhyet reissuni Norjaan olivat kuitenkin saaneet minut ihastumaan maahan, sen komeisiin maisemiin, ulkoilmakulttuuriin ja korkeaan elintasoon. Yleisesti ottaen tiesin kuitenkin tuntevani ja tietäväni melko vähän naapurimaamme kulttuurista, ja siksi kohde tuntuikin kiinnostavalta.

Norjassa minut alussa yllättikin se, kuinka kotoisalta ja tutulta ihmiset ja tavat suomalaiselle tuntuivat. Ensimmäisen viikon orientaatiotilaisuudessa meille kerrottiin, kuinka norjalaiset vaalivat omaa tilaansa, välttävät muiden kanssa keskustelua ja kärvistelevät kylmässä pimeässä talvessa sekä muita stereotypioita, joita voitaisiin yhdistä Suomeen ja suomalaisiin. Lisäksi Suomea ja Norjaa yhdistää leikkimielisen ilkikurinen naljailu Ruotsista, jonka kanssa Norja kertoman mukaan kilpailee kaiken suhteen. Vaikka en omakohtaisten kokemusten kautta voi vahvistaa kaikkea kuulemaani, lienee joissakin kuitenkin pientä totuudenperää: itse en olisi esimerkiksi uskonut koskaan tapaavani kansakuntaa, jossa toisen vieressä istuminen julkisessa kulkuneuvossa olisi suomalaistakin jäykempää.

eevisnorja3
Yksi tyypillisimmistä norjalaisista piirteistä oli ehdottomasti yhdenvertaisuus ja tasa-arvo. Tämä näkyi monessa suhteessa, ja siitä huolehditaan ja pidetään tiukasti kiinni jo peruskouluissa. Oppilaita ei esimerkiksi jaeta osaamisen mukaan eri tasoisiin ryhmiin, vaan laitetaan neuvomaan toisiaan. Yliopistossa tämä näkyi anonyymin, kursseittain vaihtelevan, opiskelijanumeron kirjoittamisessa tentteihin, jotta opettaja ei tietäisi, kenen paperia tarkistaa.

Toinen Norjalle ominaisleimainen piirre on ehdottomasti luonto ja ulkoilmakulttuuri. Ei ollut tavatonta, että Trondheimin keskustassa tuli vastaan sporttisiin ulkoiluvaatteisiin pukeutuneita, vaelluskengillä ja repulla varustettuja retkeilijöitä tai yliopistolla näki päästä päähän fleeceen ja gore-texiin vuorautuneita opiskelijoita. Paikallisen ulkoilualueen Bymarkan pysäköintialueet muistuttivatkin viikonloppuisin näin tamperelaisen näkökulmasta Hakametsän jäähallin parkkipaikkaa Ilves–Tappara-paikallisotteluiltana, sillä mikään ei ole norjalaiselle parempi tapa viettää sunnuntaita, kuin pakata ”matpakke” reppuun ja ”gå på tur” koko perheen voimin.

Vaikka Norja onkin hintatasoltaan kallis maa, saa rahalla myös vastinetta. Tuotteet ja palvelut olivat kokemani mukaan hyvälaatuisia ja -tasoisia, enkä itse kokenut hintoja ongelmana. Hintavuus näkyi erityisesti lihan ja muiden eläinperäisten tuotteiden kohdalla, tosin suomalaiselle hinnat eivät tunnu niin kovilta kuin esimerkiksi keski- tai etelä-eurooppalaisille. Itselleni matkaani helpottivat myös saamani apurahat ja opintotuki.

Kokonaisuudessaan vaihtosyksyni oli todella onnistunut ja mieleenpainuva. Vaikka vaihtoa suunnitellessa ja reissun lähestyessä matka saattaa alkaa mietityttää tai sitä voi alkaa kyseenalaistaa, on vaihto kuitenkin ehdottomasti kokemisen arvoinen. On vaikea etukäteen ajatella, mitä kaikkea tulee kokemaan, mutta jälkeenpäin on kuitenkin vielä vaikeampi kuvitella, ettei olisi lähtenyt.

Voin sanoa, että viime syksyn jälkeen olen lukuisia kokemuksia rikkaampi, enkä olisi voinut saada niitä kotimaastani täällä ollessani. Jos vaihto yhtään mietityttää, lähde! Et varmasti tule katumaan.

Eeva-Reetta Erkkilä
Kansanterveystiede, Terveystieteiden tutkinto-ohjelma

eevisnorja2

Leave a Reply

Your email address will not be published.