23.4.2018 Pääsykokeisiin valmistautuminen

Hoitotieteen ja kansanterveystieteen pääsykokeisiin on enää muutama viikko. Blogissa kolme saluslaista muistelee, miten oma pääsykokeisiin valmistautuminen sujui sekä mitä vinkkejä heillä on pääsykokeeseen valmistuvalle. Salus ry tsemppaa kaikkia viimeisiin lukupuristuksiin. Nähdään pääsykokeissa!

 

Miksi päätit hakea Tampereen yliopistoon opiskelemaan terveystieteitä?

Oma polkuni terveystieteiden opiskelijaksi lähti jo sairaanhoitajaopintojen aikana. AMK-opintojen loppupuolella aloin pohtia mahdollisia jatko-opintoja. Tampereen yliopiston nettisivujen selaaminen tuotti nopeasti tulosta ja päätin seuraavassa yhteishaussa hakea opiskelemaan kansanterveystiedettä. Tutkinto-ohjelma vaikutti kiinnostavalta ja yhdisti tuttuja terveysalan asioita laaja-alaiseen yhteiskunnalliseen ajatteluun. Mikäli en tulisi valituksi, voisin tehdä tutkinto-ohjelman opintoja avoimessa yliopistossa tulevana lukuvuotena.

Miten valmistauduit pääsykokeisiin?

 Pääsykokeisiin valmistautuminen alkoi noin kuusi viikkoa ennen pääsykokeita. Luin kerran molemmat pääsykoeteokset kertaalleen läpi, jonka jälkeen kävin ne uudelleen läpi muistiinpanoja tehden. Itselleni ajatuskartat ja eri värien hyödyntäminen helpottavat oppimista, joten niitä hyödynsin myös pääsykokeisiin valmistautuessa. Oppimista tehosti puolison kanssa käydyt keskustelut pääsykoeteemoista. Koen, että lukemisurakkaa helpotti se, että molemmat teokset olivat mielestäni erittäin mielenkiintoisia eikä niiden lukeminen tuntunut vastenmieliseltä. Lukeminen oli kuuden viikon ajan lähes päivittäistä, vaikka olinkin kokopäivätyössä pääsykokeisiin valmistautuessani. Pääsykoetta edeltävällä viikolla aloin hidastamaan opiskelun tahtia ja kertaamaan niitä asioita, jotka olivat itselleni vaikeita hahmottaa.

Miten valmistautumisesi onnistui? Tekisitkö jotain toisin?

 Valmistautumiseni onnistui pääasiassa hyvin. Jos nyt saisin tehdä jotain toisin, olisin aloittanut materiaaleihin tutustumisen muutamaa viikkoa aiemmin. Paineet kasautuivat melko suuriksi ja sitä olisi ehkä helpottanut aikaisempi aloittaminen.

Miten pääsykoetilanne meni? Mikä fiilis kokeen jälkeen?

Pääsykoetilanne oli hyvin jännittävä. Aiemmissa opinnoissa olin tottunut erilaisiin tentteihin ja esseen kirjoittaminen oli hyvin muistissa, mikä hieman lievensi jännittämistä. Ennen pääsykoetta olin melko varma, että osaisin vastata kysymykseen kuin kysymykseen. Koe vastasi odotuksiani, vaikka ihan jokaiseen kysymykseen en täydellistä vastausta saanutkaan. Yllätyin, että olin saanut kokeen valmiiksi tuntia ennen kokeen päättymisaikaa. Ehdin myös käydä vessassa kesken kokeen! Pääsykokeen jälkeen fiilikset olivat vaihtelevat enkä osannut ollenkaan arvioida riittikö osaamiseni. Kesäkuun lopussa tuli onneksi tieto, että minut oli hyväksytty!

Vinkkisi pääsykokeisiin valmistautuvalla!

Oma vinkkini pääsykokeisiin valmistautuvalle on löytää omaa oppimista tukevat tavat opiskella ja hyödyntää niitä monipuolisesti. Kuviteltuihin pääsykoekysymyksiin vastaamisen koin myös hyödylliseksi. Koko hommaa helpottaa, mikäli jaksaa uskoa omaan tekemiseen ja pitää motivaation korkealla koko kevään ja erityisesti pääsykoepäivänä!

– Juliaana Nauha, 1. vuoden kansanterveystieteen opiskelija

 

Miksi päätit hakea Tampereen yliopistoon opiskelemaan terveystieteitä?

Opiskelen ensimmäistä vuotta hoitotiedettä. Hain opiskelemaan, koska kokemukseni työskentelystä sosiaali- ja terveysalan tehtävissä on jatkuvan muutoksen paineissa ja suunta ei ole vaikuttanut ylöspäin suuntaavalta viimeisen kymmenen vuoden aikana. Lisäksi Sote- asiat vaikuttavat alan epävarmuuteen, joten päätin lähteä ylöspäin. Hain toista kertaa Tampereelle hoitotieteitä ja ensimmäisellä kerralla panokseni eivät olleet niin suuret kuin sillä kertaa, kun pääsin sisään. Ensimmäisellä hakukerralla luin kirjat kertaalleen ja kävin mittaamassa kuinka paljon sitä pitäisi osata.

Miten valmistauduit pääsykokeisiin? Miten valmistautumisesi onnistui?

Toiselle kerralla sitten tein päätöksen, että pääsen sisään. Päätöksentekeminen pääsystä kouluun on mielestäni tärkein. Asiasta, kun vielä tekee julkisen töihin ja kavereille niin mukavasti painettakin syntyy. On myös tärkeää mainita läheisille, että he siunaavat lukurauhan, kun sitä tarvitsee.Päätöksenteon jälkeen tein lukusuunnitelman siihen asti, kun pääsykoepäivä koittaa. Aloitin kirjojen nopean selailun tammikuussa, tarkoitus ei ollut, että jotain jäisi päähän. Helmikuussa luin sellaisen pääsykoeoppaan, jossa ohjeistettiin lukutekniikoita. Se oli helpottava kirja, kun heti alkuun puhuttiin lukemisen tauottamisen tärkeydestä sekä lukuintensiivisyyden painottamisesta lähemmäs pääsykokeita. Maaliskuusta toukokuuhun luin nousujohteisesti joka päivä enemmän ja enemmän.

Miten pääsykoetilanne meni?

Lukutaktiikka tuntui erittäin varmalta. Pääsykoe päivänä olin varma, että pääsen sisään, kun osasin materiaalista aika lailla kaiken.

Vinkkisi pääsykokeisiin valmistautuvalla!

Vinkkini pääsykokeisiin valmistautuvalle on, että usko omaan tekemiseen. Taukojen pitäminen osoittautui hyväksi, luin 45minuuttia ja pidin 15minuutin paussin. Toinen asia mikä nousi erittäin tärkeäksi, että tekee muutakin kuin lukee. 15 minuutin paussin aikana pystyy tekemään vaikka kuntopiiriä tai siivoaa. Yllättävän tehokkaasti saa 15 minuuttia käytettyä, kun ei tarvitse lukea! Itse en ole lukevaa tyyppiä ja koko urakka oli pakkopullaa. Kuitenkin päätös sisäänpääsystä tsemppasi läpi urakan ja pidin mielessäni, että en tee tän kuin kerran.

– Tuomas Lampinen, 1. vuoden hoitotieteen opiskelija 

 

Miksi päätit hakea Tampereen yliopistoon opiskelemaan terveystieteitä?

 Terveystieto ja liikunta olivat lempiaineitani lukiossa ja halusin hankkia lisää koulutusta omat mielenkiinnonkohteeni huomioiden. Opettajan ammatti ei käynyt mielessä, vaan toiveenani oli työskennellä tulevaisuudessa liikunta-alan tai sosiaali- ja terveysalan hallinto-, tutkimus-, suunnittelu- tai kehittämistehtävissä. Kun valmistuin lukiosta, hain Jyväskylän yliopistoon lukemaan liikunnan yhteiskuntatieteitä. Vasta yhteishakujen jälkeen tutustuin paremmin kansanterveystieteen opintojen kuvaukseen ja kaduin heti, että en hakenut Tampereen yliopistoon opiskelemaan. Päätin pitää kaksi välivuotta ja tarkoitukseni oli hakea Tampereen yliopistoon opiskelemaan kansanterveystiedettä, kun se on seuraavan kerran mahdollista. Tällöin kansanterveystieteen pääsykokeita järjestettiin vain joka toinen vuosi. Lukion jälkeen suoritin avoimessa yliopistossa liikuntalääketieteen ja psykologian perusopinnot ja tein töitä kaupan alalla.

 Miten valmistauduit pääsykokeisiin?

 Aloitin pääsykokeisiin valmistautumisen tammikuussa. Luin ensin Juha T. Hakalan Pääsykoeoppaan ja koin, että kirjasta oli itselleni paljon hyötyä. Työskentelin kokoaikaisena myyjänä samalla kun luin pääsykokeisiin, joten minun oli aikataulutettava pääsykokeisiin lukemistani. Luin aina muutaman tunnin kerrallaan ja pidin kunnollisia taukoja lukemisen välissä. Luin pääsykokeisiin myös viikonloppuisin, mutta pidin välillä vapaapäiviä lukemisesta. Aloitin joka päivä lukemisen kertaamalla edellisenä päivänä tekemäni muistiinpanot. Lukemisen lisäksi tutustuin vanhoihin kansanterveystieteen pääsykokeisiin ja harjoittelin esseiden kirjoittamista. Opin itse parhaiten, kun pääsen kirjoittamaan esseitä tai omia muistiinpanoja.

Miten valmistautumisesi onnistui? Tekisitkö jotain toisin?

 Valmistautuminen onnistui ilmeisesti hyvin, koska tässä sitä ollaan ja opiskellaan toista vuotta kansanterveystiedettä! Opiskelin paljon pääsykokeita varten ja asetin pääsykokeisiin valmistautumisen etusijalle omassa elämässäni. Sosiaalinen työ ja urheilu toivat hyvää vastapainoa pääsykokeisiin valmistautumiselle ja pitivät minut järjissäni 😀 Jos jotain pitäisi tehdä toisin, niin kiinnittäisin huomioita siihen, missä luen ja opiskelen. Olisin voinut lukea enemmän kirjastossa, koska kotona oli joskus vaikea keskittyä lukemiseen kaikkien virikkeiden keskellä. Ja näin jälkikäteen voisi todeta, että sängyssä ei kannata missään nimessä lukea. Pääsykoekirjan päällä nukkuminen ei varsinaisesti edistä pääsykokeisiin valmistautumista…

Miten pääsykoetilanne meni? Mikä fiilis kokeen jälkeen?

 Minua jännitti todella paljon ennen pääsykoetta, mutta jännitys lievittyi, kun sain pääsykoepaperin eteeni. Pääsykoe vastasi omia odotuksiani. Pääsykoe ei tuntunut kovin vaikealta, koska olin valmistautunut hyvin. Laskeskelin, että minulla on hyvät mahdollisuudet päästä opiskelemaan kansanterveystiedettä, mutta en pystynyt rentoutumaan ennen kuin sain varmistuksen opiskelupaikasta.

Vinkkisi pääsykokeisiin valmistautuvalla!

 Kun luet ja opiskelet, opiskele täydellä teholla. Jos lukeminen ei enää luonnistu, pidä suosiolla tauko. Pääsykokeisiin valmistautuminen ei välttämättä tarkoita sitä, että ollaan nenä kiinni kirjassa aamusta iltaan monta kuukautta. Tässäkin tapauksessa laatu korvaa määrän. Joka tapauksessa luettavaa silti riittää. Lue niin paljon, että voit hyvillä mielin mennä pääsykokeeseen. Kannattaa pitää mielessä, että jos valmistautuu hyvin, niin kerran se vaan kirpaisee. Äläkä vertaa itseäsi muihin, sillä jokainen valmistautuu pääsykokeisiin omalla tavallaan. Lyödä itsellesi paras lukutekniikka ja opiskelumetodit!

– Etta Salminen, 2. vuoden kansanterveystieteen opiskelija

opiskelu