Kokemuksia tuutoroinnista

Kokemuksia tuutorina toimimisesta

“Olen toiminut kaksi vuotta terveystieteiden uusien opiskelijoiden sekä kansainvälisten opiskelijoiden tuutorina ja minua pyydettiin kertomaan kokemuksistani. Olen itse hoitotieteen johtamisen puolen kolmannen vuoden opiskelija ja lähdin heti fuksi vuoden jälkeen tuutoriksi, enkä ole sen jälkeen osannut lopettaa. Tuutorointi vei niin sanotusti mennessään, ja vaikka olen toiminut myös muissakin vastuutehtävissä yliopiston puitteissa, on tuutorointi se, josta olen eniten nauttinut ja saanut tulevaisuuteen kantavia kokemuksia, sekä ystävyyssuhteita.”

Mikä ihme sai ylipäätään lähtemään tuutoriksi?

“Lähdin tuutoriksi, koska koin jo opintojani aloittaessani tuutoroinnin olevan hyvin tärkeässä roolissa omaan yliopistoyhteisöön kiinnittymisessä ja muihin opiskelijoihin tutustumisen kannalta. Opintoja aloittaessani kaikki oli uutta ja hieman pelottavaa. Pää surisi yli kapasiteetin miljoonasta asiasta, joita Tampereelle muuttaminen ja yliopisto-opintojen aloittaminen aiheutti. Yhteiset tapahtumat ja tuutoreiden läsnäolo jo itsessään rentoutti. Tämä on yksi syy, miksi tuutoreita tarvitaan ja siksi päätin heti opintojen alussa, että haluan antaa sen tuen tuleville uusille opiskelijoille. Halusin luoda tuleville opiskelijoille sellaisen opiskelijayhteisön, johon on helppo kiinnittyä jatkossakin.”

Mia_tutorit

Mitä tuutorointi on vaatinut?

“Vaikka tuutorina toimiminen on uusille opiskelijoille yliopistoyhteisöön ja kulttuurin kiinnittymisen kannalta erityisen tärkeää, ei se ole tuutorina paljoa vaatinut. Tuutorilta tarvitaan positiivista asennetta ja rohkeutta heittäytyä, mutta sitäkin omien rajojen mukaan ja omana itsenään. Mitään ei ole tarvinnut tehdä mitä ei ole halunnut tai mitään asiaa ei ole tarvinnut tehdä pakosta, vaan omasta halusta. Tuutorina tärkeää on osata olla läsnä ja kuunnella. Tuutorointi on myös ohjaamista ja neuvojen antamista, mutta kaikkea ei tarvitse tietää, riittää että tietää mistä kysyä neuvoa. Koska tuutori on jo opiskellut vähintään vuoden, on hänellä jo oikeastaan kaikki tarvittava tieto ja loput selviävät matkan varrella. Tuutorikoulutukseen osallistumien oli opintopisteiden saamisen takia pakollista, mutta sekin oli lähinnä mukava iltapäivä. Suomalaisten opiskelijoiden tuutorointi on hyvinkin vapaata, mutta kansainväliset opiskelijat tarvitsevat usein enemmän tukea käytännön asioiden, kuten rekisteröitymisen kanssa. Apua ja neuvoa olen aina saanut tuutorioppaiden lisäksi muilta tuutoreilta ja yliopistolta, eikä tuutoroinnin vastuu ole paljoa mietityttänyt.”

Mitä tuutoroinnista sitten saa, miksi se kannattaa?

“Isoin ja merkittävin asia mitä olen henkilökohtaisesti saanut tuutoroinnista, on itsevarmuus. Kolme vuotta sitten en kokenut oloani luontevaksi isoissa ryhmissä tuntemattomia ihmisiä ja uusiin haasteisiin tarttuminen saattoi ahdistaa. Päätin hankkia itselleni rohkeuden olla oma itseni myös tällaisissa tilanteissa. Tuutoriksi lähteminen kannatti. Kun kaksi vuotta sitten seisoin ensimmäistä kertaa tuutorina aloittavien opiskelijoiden edessä puhumassa opinnoista ja verkostoitumisesta, kädet tärisivät ja mietin, älä nyt sano mitään tyhmää. Kaksi vuotta myöhemmin ihmettelen tuota epävarmuutta, johon ei ollut silloinkaan syytä. Voin seisoa nyt valtavan ihmisjoukon edessä puhumassa ihan mistä vaan, eivätkä kädet tärise tai jälkikäteen mietitytä sanoinko jotain tyhmää. Usein mietin, että olipa siistiä ja stressin sijaan nautin esiintymisestä terveen ja innostavan jännityksen kanssa. Tuutorina oppii vastuunottamista turvallisessa ja rennossa porukassa, minkä takia sain valtavasti rohkeutta ja innostusta lähteä kaikenlaisiin uusiin tehtäviin ja haasteisiin.”

 

“Itsevarmuutta, rohkeutta ja intoa, mitä muuta.”

“Olen saanut tutustua toinen toistaan erilaisempiin, hyvin eri ikäisiin ja eri taustoilla oleviin ihaniin ihmisiin. Mikä tärkeintä olen saanut tulevaisuuteen kestäviä ystävyyssuhteita. Koska me terveystieteissä tuutoroimme uusia opiskelijoita ryhmissä, olen saanut paljon aivan mahtavia, iloisia ja rempseitä ihmisiä ympärilleni. Yhdessä suunnittelu ja vastuunjakaminen mahdollistavat tuutoroinnin omien kiinnostusten ja voimavarojen mukaan. Vastuuta saa juuri sen verran, kuin itse haluaa ja jaksaa, eikä tuutorina tarvitse stressata turhaan. Yliopistossa ystävyyssuhteiden ja tietenkin opinnoissa menestymisen lisäksi yhtä tärkeää on luoda verkostoja akateemiseen yhteisöön, johon tuutorointi on erittäin hyvä keino. Verkostoitumisen johdosta minulle on tarjoutunut monia mielenkiintoisia projekteja, tapahtumia ja vastuutehtäviä. Työnantajat arvostavat aktiivisia positiivisia ihmisiä ja siksi tuutorointi on valttikortti työnhaussa. Kun olen kertonut toimineeni tuutorina, kuulen usein ”kiinnositaisiko sinua tällainen…” ja siitä se sitten lähtee.”

Mia_tutorit2

Ystäviä, muita verkostoja ja työmahdollisuuksia, vieläkö muuta?

“Aika paljonkin muuta. Tuutoroinnista olen saanut paljon sellaista, jonka merkitystä ei edes tässä hetkessä vielä osaa sanoa. Onhan sekin lämmittänyt mieltä, että on osannut auttaa ja neuvoa muita jossain asiassa tai osannut antaa hyviä vinkkejä opinnoissa. Ja tietenkin olen saanut kasapäin unohtumattomia kokemuksia, jotka lämmittävät sisältä vielä pitkään. Tuutorointi on ollut paljon yhdessä nauramista, muutaman kerran myös ilosta itkemistä ja paljon hauskaa tekemistä, jota ei olisi muuten tullut tehtyä.”

 

“Antaisin tämän kokemuksen mielelläni kaikille, koska olen kokenut sen itse niin tärkeänä. Kannattaa siis ehdottomasti lähteä tuutoriksi, koska se palkitsee ja antaa niin paljon. Ei tarvitse kuin ilmoittautua tuutorivastaaville ja loppu on itsestä kiinni.”

Mia_tutorit3                                                                Mia_tutorit4 Mia_tutorit5

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *